Всички физически атаки срещу Ленин: в живота и в смъртта

Reuters
Да погребем Ленин или не? Дебатът отново се разгоря в руското общество и пресата. Вероятно най-известният труп на показ – тялото на Ленин, винаги е привличал много внимание, a и няколко атаки…

Безгрижен лидер

По време на лидерството си в съветската държава Ленин не се тревожи особено за личната си сигурност и обикновено се движи само с един бодигард. Дали е възможно революционерът да се е смятал за непобедим? За първи път по колата му стрелят през януари 1918 г. – а стрелбата е поръчана от монархисти. Малко след това е разкрита и подготовката за друг опит за убийство. Скоро, през август 1918 г., Ленин почти е убит от куршума на терористката Фани Каплан, но бързо се възстановява.

Мавзолея на Червения площад, 1924 г.

Едва този странен инцидент кара Ленин да си наеме приличен екип от охранители. През 1919 г. колата му е спряна в покрайнините на Москва от шестима въоръжени бандити, които искат да откраднат возилото – все още много рядък транспорт в столицата, след което с него да извършат банков обир. Когато Ленин, сестра му, личният му шофьор и охранителят му слизат от колата, той казва: "Какво има? Аз съм Ленин!", но бандитите, като по чудо, не го чуват добре и не разпознават лидера. Те крадат колата, документите и парите му и офейкват. След това Ленин си наема охрана на пълен работен ден. Но това е последният сполетял го инцидент – поне до края на живота му.

Опашка пред Мавзолея, 1960 г.

Най-мразеният труп

Ленин умира на 21 януари 1924 г., а скоро след това тялото му е изложено в Мавзолея на Червения площад. Първата атака срещу трупа му става 10 години по-късно – на 19 март 1934 г., когато един мъж влиза в Мавзолея и прави опит да застреля тялото на Ленин, но не уцелва и се самоубива. Това е Митрофан Никитин, земеделски работник. Разочарован от корупцията и глада, процъфтяващи в новосъздадената държава, той иска да обезобрази тялото на Ленин в знак на протест. По-късно у него откриват предсмъртна бележка с обяснения на мотивите му, която обаче веднага е прибрана в личния архив на Сталин. "Събудете се, какво правите? Къде водите страната? Всичко се спуска надолу към бездната", пише в бележката. Подробностите около тази атака са разсекретени чак през 1990-те години.

25 години и 1 ден по-късно – на 20 март 1959 г., някой опитва да счупи с чук стъклото, под което се пази тялото на Ленин, но без успех. Въпреки това през юли 1960 г. мъж на име Минибаев се качва върху ковчега и разбива стъклото с ритник. То се чупи на парчета върху ръцете и лицето на Ленин, повреждайки дясната му вежда. Налага се да извадят парчетата с помощта на пинсети и почистващи разтвори, а лицето е напълно възстановено. По време на разпитите Минибаев признава, че от 1949 г. крои планове да обезобрази Лениновото тяло.

След този инцидент стъклото е сменено със закалено, така че, когато през 1966 г. 59-годишен пенсионер отново опитва да го разбие, хвърляйки по него чук, то не се чупи.

Неизвестният атентатор

Странно, но има много малко информация за живота на хората, които са нападали тялото на Ленин. Те сякаш изчезват. Последната известна и вероятно най-кървава атака, която отнема живота на невинни хора, също свършва с буквално изчезнал похитител.

На 1 септември 1973 г. клас от едно московско училище решава да посети Ленин в Деня на знанието. По това време все още няма строги антитерористични мерки: хората, които влизат в Мавзолея, оставят чантите си, но други лични проверки не се правят. Човек се разхожда в близост до групата деца, а охранителите решават, че това е един от техните учители. Той се приближава до ковчега, бърка с ръка под палтото си, след което последва мощна експлозия. Двойка от Астрахан, която се намира наблизо, загива на място. Охранителите на ковчега получават мозъчно сътресение, четири деца са ранени, а самият нападател е разкъсан на парчета – на мястото откриват само части от ръката и черепа му – поне според официалната версия. Намерените по-късно документи разкриват, че похитителят е бил осъден на 10 години затвор, но тази информация не е доказана. Ковчегът и тялото остават невредими.

Това е и последното сериозно похищение срещу тялото на Ленин. В постсъветска Русия само някои лунатици се разправят с паметника: през 2010 г. мъж се промъква на трибуна в Мавзолея и крещи призиви за заравянето на тялото и разрушаването на Мавзолея. При задържането му се оказва, че е издирван за грабежи и похищения. По-късно същата година мъж хвърля ролка тоалетна хартия и брошура по посока на Мавзолея, но свършва в психиатрично отделение. А през 2015 г. политически активисти изливат светена вода по Мавзолея, но секунди след това са задържани от охраната. "Ставай и се махай", крещят активистите. Но той все още е там!

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Вижте още:

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"