Защо Индия не иска Су-57?

Виталий В. Кузмин
Индия се отказва от проекта FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft), в който заедно с Русия работи над производството на първия индийски изтребител от пето поколение, базиран на Су-57. Това индийската страна, в лицето на съветника по национална безопасност Аджит Довала и министъра на отбраната Сандайте Митру, уведоми Русия, цитирана от медиите.

Като причина за провала на 11-годишната програма на индийските ВВС се посочва непреодолимо разногласие по технологични и финансови въпроси. Индийската страна обаче оставя възможността за преразглеждане на споразумението в бъдеще и не изключва закупуването на готови Су-57, ако Русия отговори на исканията ѝ.

Индийските военни смятат, че създаденият руски изтребител не отговаря на изискванията за "скритост". Освен това индийската страна вярва, че бойната авионика, радарите и датчиците на руската разработка не съответстват на стандартите на бойните самолети от пето поколение.

Програмата FGFA стартира през 2007 г., нейни основни изпълнители са "Сухой" от руска страна и Hindustan Aeronautics от индийска. Страните се договориха за създаването на изтребител от пето поколение на базата на руския Су-57. В рамките на първия етап от програмата на стойност $295 млн. беше разработен дизайнът на индийския изтребител, но нататък проект FGFA не напредна заради множество разногласия, възникнали между страните.

Русия разглеждаше партньорството с Индия около създаването на изтребителя в качеството ѝ на основен източник на финансиране за серийното производство на Су-57. През парил 2018 г. беше съобщено, че Русия е завършила модернизацията на остарелите двигатели на изтребителя.

Макар да има разногласия около изтребителите, съвсем наскоро стана ясно, че Индия проявява интерес и към други руски оръжия - ЗРК С-400 "Триумф".

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Вижте още:

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"